INTERNI VODOMJERI UZ SUFINANCIRANJE GRADA KARLOVCA OVE GODINE U 20 ULAZA

Usvajanju Europske energetske politike, direktivama EU u području energetske učinkovitosti pristupio je Grad Karlovac te pripremio niz mjere koje kontinuirano provodi. Uz sufinanciranje ugradnje kalorimetara i razdjelnika te toplinske obnove ovojnice višestambene zgrade, jedna od mjera je sufinanciranje ugradnje sustava internih vodomjera. „Višestambena zgrada Bartola Kašića 6, jedna je od 76 zgrada koja se prijavila na natječaj 2018. godine. Zbog velikog interesa odlučili smo prihvatiti sve prijavljene projekte i sufinancirati ih kroz dvije proračunske godine“, rekla je pročelnica Ribar te nastavila: „Prošle godine ugradnji internih vodomjera sufinancirali smo sa iznosom od 900.000,00 kn u 56 zgrada, 965 stanova odnosno potrošači su ugradili 1625 vodomjera. Ove godine nastavljamo istu mjeru na 20 zgrada gdje će biti ugrađeno 1141 vodomjer. Ovo je jedan program koji pokazuje koliko su građani zainteresirani za ovakve mjere“.
Uz mjere koje Grad Karlovac provodi za građane pročelnica je istaknula i projekte energetske učinkovitosti koji obuhvaćaju javne zgrade. Među njima su: energetska obnova zgrade Grada Karlovca koja će uskoro krenuti, energetska obnova Veleučilišta u Karlovcu te obnove i izgradnje vrtića i škola u Karlovcu.
Direktorica Inkasatora izrazila je zadovoljstvo interesom suvlasnika te sudjelovanjem tvrtke u aktivnostima provedbe mjera energetske učinkovitosti u zgradarstvu: „Koordiniramo kao upravitelj radove u zgradama, a sa druge strane vršimo obračun prema dostavljenim očitanjima kroz objedinjenu naplatu što je važno jer na kraju procesa prikupimo mišljenja potrošača o provedenim mjerama. Krajem 2017. proveli smo anketu interesa za ugradnju internih vodomjera. Od 151 zainteresiranog ulaza 56 ih je odlučilo prijaviti projekt na natječaj. Prošle godine interni vodomjeri ugrađeni su u 41 ulaz, a ove godine isto će biti učinjeno na ostalih 15 ulaza. Ukupna vrijednost svih investicija je cca 2,7 mil kn od čega Grad Karlovac sufinancira cca 1,5 mil kn što je značajan udio i velika pomoć vlasnicima stanova“.


Višestambena zgrada, Bartola Kašića 6 broji 66 stanova od kojih će njih 56 ugraditi interne vodomjere. „Problem koji želimo riješiti ugradnjom internih vodomjera je što nikada ne znamo koliko ljudi stanuje. Prijavljen je jedan, a vodu koristi dvoje, troje i više ljudi. Mi svi onda plaćamo tu potrošenu vodu. Kad ugradimo vodomjere neka troše koliko hoće. Onaj tko troši neka troši, a tko štedi štedjet će sebi“, rekao je predstavnik suvlasnika Vlašić.

Obzirom interni vodomjeri neće biti ugrađeni u svim stanovima obračun potrošnje bit će različiti za potrošače: „Mjesečno se očitava potrošnja vode na glavnom vodomjeru i internim vodomjerima. Od glavnog vodomjera oduzmu se očitanja internih vodomjera. Razlika se nakon toga dijeli po članovima domaćinstva, kao i do sada, na stanove koji nemaju ugrađene interne vodomjere“, objasnila je Fočić te zaključila: „Interni vodomjeri su pravedniji način obračuna potrošnje vode. Kad ugrade interne vodomjere potrošači pažljivije troše, racionaliziraju potrošnju i mogu utjecati na visinu svoga računa“.

 

05/20/2019